PRVNÍ JARNÍ PAPRSKY na rozhledně Halaška

 

PRVNÍ JARNÍ PAPRSKY a procházka na čerstvém vzduchu 

ROZHLEDNA HALAŠKA - KOPŘIVNÁ (641 m. n. m.) 

 

Uprostřed luk, nedaleko vodní nádrže Kružberk, poblíž města Budišov nad Budišovkou se v minulém roce otevřela rozhledna Halaška, která nese jméno podle budišovského rodáka, fyzika, matematika a astronoma Františka Ignáce Kassiána Halašky.  

Rozhledna je vysoká třicet metrů a nabízí neokoukané výhledy na Praděd (nejvyšší hora Jeseníků), Beskydy, ale také nedalekou Červenou horu u Libavé.  

A jak se tedy k rozhledně dostanete? 

Po příjezdu do města Budišov nad Budišovkou auto můžete bezplatně nechat zaparkované u městské sportovní haly. Souřadnice zde: 49°47.84083'N, 17°37.64350'E .

Poté se vydáte po červené turistické stezce, cesta je ze začátku asfaltová, poté se mění ve zpevněnou cestu. Po cestě jsem míjela také maminky s kočárky, takže ani ty nemusí mít obavy. Červená turistická stezka vás dovede až na rozcestí “U křížku”, od které vede zpevněná cesta až k samotné rozhledně. Procházka vám zabere asi 40 minut kochacím tempem. U samotné rozhledny jsou dvě posezení, kde si můžete užít posezení s přáteli nebo rodinou.  

Na vyhlídkový ochoz rozhledny si vyšlápnete 153 schodů, který je ve výšce zhruba 28 metrů. Rozhledna má ocelovou konstrukci v šedivé barvě - v barvě břidlice, která je pro tento kraj typická. Krajina břidlice se v geologických mapách zobrazuje šedivě. Projekt KRAJINA BŘIDLICE nabízí mnoho turistických stezek, zatopených lomů, rozhleden a vyláká vás tak na vzduch. 

 http://www.krajinabridlice.cz/?q=cs 

V okolí města Budišov nad Budišovkou, vodní nádrže Kružberk tak najdete mnoho vyžití. 

Při výletech prosím dbejte na své vlastní bezpečí a nezapomínejte si po své svačině a času přírodě také uklidit.  

 

Hezký výlet

Terka 

https://www.instagram.com/terezaflesarova_/

 

 

  • Home
  • Design Shoptetak.cz