PREINER WAND

Ahoj všem, tak už vás zas zdravím já, Anička. Minule vám psala článek Anet o Horské výzvě v Beskydech, tak doufám, že už jste se také přihlásili na nějaký závod! Bylo to super! :-)

Tentokrát jsem se rozhodla, že vám dám tip na super ferratu v Rakousku celkem nedaleko od Vídně. Pokud to máte v jakštakš dojezdové vzdálenosti jako my, pak určitě doporučuji vyrazit. Ferrata se nachází v moc krásném pohoří Raxalpe a jmenuje se Hans von Haidsteig, vede na vrchol Preiner Wand (1783 m) a je klasifikována jako C/D. 

My už jsme vyjížděli v 5h ráno, abychom byli pod ferratou co nejdřív. Ferratu najdete za vesnicí Prein an der Rax, kde se na konci vesnice u pomníku dáte doprava. Pojedete po zpevněné cestě až na parkoviště Griesleitenhof. 

Na nástup k ferratě se jde ještě cca 1,5 hodiny. Od parkoviště půjdete pořád po modré, na prvním rozcestníku se dáte doprava po zelené a na dalším se budete držet po červené až potkáte takové korýtko na vodu, kde se budete stále držet červené nalevo až dojdete k nástupu ferraty. Ferrata je zezačátku pohodová, dokonce po chvíli končí a musíte dojít opět kousek k dalšímu nástupu. Tam už na vás bude čekat takový příjemný žebřík jak do kurníku. Občas budete muset trošku vyšvihnout nožku, protože tam sem tam nějaký stup chybí. Pak už přijde taková pěkná lezecká část, dokonce i krásným komínem, kde jsem měla pocit že se snad ani nevlezu. Tady doporučuji se opravdu zamyslet nad tím, co si na ferratu obujete, protože v těchto místech tekla voda a skála byla mokrá. Týpek přede mnou měl sice turistické boty, ale ty mu brutálně klouzaly, bála jsem se, že to nedám, ale měla jsem asi lepší boty než on. Po zápasu v komínu dojdete až k soše Madony. Od Madony pak jdete chvíli opět k nástupu na další ferratu, která vede až kousíček pod vrchol Preiner Wandu, kde jsou moc krásné výhledy. 

Z vrcholu pak vede několik možností sestupu. Nedoporučuji cestu přes Preinerwandsteig (červená trasa od kříže vpravo), je to snad A ferrata, ale dolů sestupujete po svahu, který má hrozný sklon a ještě vede suťoviskem. My jsme zvolili červenou trasu od kříže vlevo, která se jmenuje Holzknechtsteig, vede sice také suťoviskem, ale vypadá mnohem lépe než Preinerwandsteig. Dokonce si můžete dát ještě jednu ferratu, která je ale obtížnosti D/E. My jsme to už neriskovali, ale v plánu to určitě ještě máme. :-) Tato cesta vede k nástupu na ferratu, kde jste i začínali. Dolů pak opět stejnou trasou jako na nástup.

Tak doufám, že jsem vás trochu nalákala a o víkendu vyrazíte!

Trasa: https://mapy.cz/s/3tbVN

trasa

Převýšení dle mapy.cz: 966 m

převýšení

 

1 (1)

Nástup na ferratu

 

2 (1)

Jak do kurníku :)

 

3 (1)

Cesta komínem

 

4

Výhledy

 

5

Vrchol

 

----------------------------------------------------

Anička

https://www.instagram.com/anna_marie_cu/

 FullSizeRender

 

  • Home
  • Design Shoptetak.cz