BÍLOU OPAVOU NA PRADĚD

Tak se nám pěkně blíží léto, respektive podle počasí už je dávno tady a já jsem se rozhodla dát vám tip na takovou trošku osvěžující trasu v lese kolem vodopádů Bílé Opavy s možným navštívením nejvyšší hory Jeseníků - Pradědu.
Předpokládám, že řada z vás tyto krásné vodopády už zná, ale kdo ne, určitě nebude výletu do Jeseníků litovat. Trasa je vhodná i pro děti, i když je cestou pár žebříků, myslím si, že je to zvládnutelné.

Trasa kolem vodopádů začíná v Karlově Studánce, kde je placené parkoviště nebo cca půl kilometru za Karlovou Studánkou, kde můžete na malém parkovišti nechat auto. Určitě doporučuji vyjet brzy ráno, později už tam bývá celkem dost lidí a není moc kde zaparkovat.
U tohoto malého parkoviště přejdete přes cestu na most a tam už začíná naše krásná naučná stezka. Pokud jste zaparkovali na placeném parkovišti, pak musíte těchto 500m ujít po silnici (na parkovišti jsou směrovky).
Držet se budete stále modrožluté značky, až dojdete k přístřešku nazvaného Na paloučku. Na výběr budete mít ze svou tras. Já doporučuji rozhodně žlutou, protože právě ta vede stále kolem řeky Bílá Opava. Tato trasa je těžší, protože, jak jsem už psala výše, jsou tam i žebříky, které je potřeba “vylézt”. Nicméně této trasy rozhodně litovat nebudete.
Žlutá s modrou se po nějaké době zase spojí a pak se už pokračuje směle na chatu Ovčárna nebo Barborka, kde si můžete dát něco dobrého než vystoupáte na Praděd.

Zpět se jde opět stejnou trasou, ale tentokrát se budete celou dobu držet modré, která vede nad vodopády a pohodlně sestoupíte zpět dolů k autu.

Kousek pod chatou Ovčárna zastavuje i autobus, takže pokud byste byli už unavení, je možnost svézt se dolů autobusem, který jede až přímo na placené parkoviště do Karlovy Studánky.

Tak snad se bude líbit!

 

P.S. Pro osvěžení horkých dnů přidám i zimní fotky Bílé Opavy. V zimě doporučuji pouze v kvalitní obuvi a nesmeky s sebou.

 

Trasa: https://mapy.cz/s/3ukd6

trasa2

 

Převýšení dle mapy.cz: 686 m

převýšení

 

received-1089785901200826

IMG-20190105-175513-593

 

----------------------------------------------------

Anička

https://www.instagram.com/anna_marie_cu/

 

FullSizeRender

  • Home
  • Design Shoptetak.cz