HOSTÝNSKÉ VRCHY

Trasa dlouhá 11 km, s převýšením 250 m v Hostýnských vrších.

 

 

Znáte Hostýnské vrchy? Že ne? Tak to byste měli napravit. Jelikož bydlíme nedaleko od nich, pokaždé, když se nám nechce cestovat daleko nebo není na horách moc přívětivé počasí, vyrážíme právě sem. Zdá se to jako malé kopečky, nejvyšší vrchol má 864 m.n.m., ale kdo zná závod „Hostýnská osma“ moc dobře ví, že se tam dá našlapat i přes 3 000 výškových metrů.

Nedávno mi psala jedna kamarádka, ať poradím nějaký tip na trasu, nejlépe s občerstvením a aby to zvládl i jejich tříletý syn. Jelikož prý rád cestuje vlakem nebo autobusem, navrhla jsem jim, aby nechali auto na Chvalčově u hotelu Říka a vyjeli autobusem na Tesák. Tesák je spíš taková rekreační oblast, v zimě si tam můžete i zaběžkovat nebo zalyžovat. Místo chaty jsem poradila sbalit špekáčky a vyrazili na túru.

Na Tesáku vystoupíte z autobusu a dáte se doprava po zeleno-žluto-červené, která vás po pár metrech přivede k rozcestníku. Vy se dáte po zelené směr U Tří kamenů, následovat bude Klapinov, kde je slibované ohniště a možná opíkačka špekáčků. Stále po zelené dojdete až na Skalný, kde už uvidíte větrné mlýny a kapličku na poutním místě Svatý Hostýn. Od Skalného pak půjdete na Hostýn po modré. Hostýnku se můžete vyhnout a dát se doleva po modré a následně po žluté k autu. Doporučuji ale ještě malý kopeček vydržet a po pár vystoupaných metrech a schodech se ocitnete na krásném poutním místě. Na Hostýně můžete navštívit baziliku a určitě si ještě zajděte na vyhlídkou věž. Dolů to vezměte po červené k vodní kapli až dojdete k rozcestníku Císařská cesta. Tam se dejte doprava po žluté až dojdete úplně dolů zpět k hotelu.

 

Celkově ujdete nějakých 11 km s převýšením přes 250 metrů. Trasa je opravdu nenáročná, ale krásná. Když si chceme s manželem přidat kilometry, jedeme až na Troják a trasu si tak protáhneme o 3 km a 100 m převýšení. Možností je opravdu nespočet.

 

Hostýnky jsou vhodné i na kolo, však kdo by neznal Drásala?

 

Tak doufám, že se tam někdy potkáme. :-)

 

Trasa celkem dle mapy.cz: 11 km

Povrch: 100 % terén

Kde nechat auto: Hotel Říka, Chvalčov

 

Převýšení dle mapy.cz: 250 m

 

převýšení

 

Trasa: https://mapy.cz/s/3sbJl

trasa

1

Výhled z Klapinova

 

2

Pod Hostýnem

 

3

Výhled na Hostýn

 

----------------------------------------------------

Anička

https://www.instagram.com/anna_marie_cu/

FullSizeRender

  • Home
  • Design Shoptetak.cz