BARANEC

Trasa dlouhá 15,9 km, s převýšením 1440 m v Západních Tatrách.

Přeji všem krásné pondělí a doufám, že jste si užili víkend alespoň tak dobře jako já. Chtěla jsem vám napsat článek o ferratách u Vídně, ale nakonec jsem se rozhodla napsat tip na moji víkendovou túru v Západních Tatrách, ze které jsem úplně unešená.  Jedná se o jedny z mála otevřených cest během zimní uzávěry Tater. 

Původní plán jsem měla sice jiný, ale ozval se nám kamarád, že by jel do Západních Tater, konkrétně na Baranec a Babky, tak jsme se v sobotu ráno sbalili vyrazili. 

Dojeli jsme na parkoviště, které se jmenuje  Žiarska dolina-ústie (najdete nedaleko vesnice Smrečány), kde jsme zaplatili 5€ za parkování. 

Do batohu jsme naházeli svačinky a vyrazili jsme po modré trase směrem na Žiarskou chatu. Snažte se opravdu držet modré, trasa uhýbá doleva do lesa, někteří šli stále po zpevněné cestě a šli až na chatu po asfaltu. My jsme šli naopak lesem, bylo to moc pěkná cesta a dokonce jsme potkali i tažného koně. 

Od chaty jsme se pořád drželi po modré až směr Pod Homolkou. Cestou jdete pořád obklopení horama, nádhera. U Homolky jsme se pak dali doprava po zelené na Žiarske sedlo. Ze sedla se pak budete držet žluté až do konce túry zpět k autu. Od sedla až na Baranec se jde pořád po hřebeni, občas stoupáte, občas klesáte, ale závěrečný stoupák na Baranec dá pekelně zabrat. 

Nicméně jsme tam potkali tři týpky na kolech a doteď nechápu jak se tam dostali. Prý ta kola snad vynesli, ale pak jsme je viděli jak jeli po hřebeni po zelené dolů. 

My jsme se vydali dolů po žluté zpět na parkoviště. Asi 10 minut před parkovištěm nás chytla taková průtrž mračen, že na nás nezůstala nitka suchá. Ale bylo to boží!  

Takže pokud byste se chtěli vydat do Tater, ale zdá se vám, že je vše uzavřené, tak vyrazte sem, určitě neprohloupíte! 


P. S. V sobotu nás čeká Horská výzva v Beskydech, tak držte pěsti! 

 

Trasa celkem dle mapy.cz: 15,9 km

Povrch: 95 % terén, 5 % asfalt

Kde nechat auto: Žiarská dolina - ústie

 

Převýšení dle mapy.cz: 1 441 m

převýšení

 

Trasa: https://mapy.cz/s/3swq9

mapa

 

IMG_0298

Směrem ze Žiarského sedla na Baranec

 

IMG_0300

Na Baranci

 

IMG_0301

Z Barance dolů

IMG_0302

Šafrán všude

 

----------------------------------------------------

Anička

https://www.instagram.com/anna_marie_cu/

FullSizeRender

  • Home
  • Design Shoptetak.cz