KOUTY - VYSOKÁ HOLE - PRADĚD - ČERVENOHORSKÉ SEDLO - KOUTY

Trasa dlouhá 33 km, s převýšením 1000 m v krásných Jeseníkách.

 

Poslední dobou, hlavně co jsme začali s manželem cestovat a běhat, mě to celkem lákalo založit si blog. Ale pořád jsem si říkala, kdo by to četl a koho by to asi tak zajímalo. A pak mě oslovila Anetka z An.ywhere, jestli nemám zájem napsat sem tam nějaký článek, protože by k e-shopu chtěla také udělat blog. A tak slovo dalo slovo a už tady pro vás píšu svůj první článek. Tak snad se to bude dát číst. :-)

 

Jelikož je krátce po Velikonocích, mám ještě v živé paměti trasu, kterou jsme běželi v Jeseníkách. Hodinky nám po skončení ukazovaly 31,5 km s převýšením 1000m, to by šlo, ne? Sněhu bylo ještě habaděj, takže za mě, zimního nadšence, totální paráda.

 

Vyrazili jsme ráno kolem 7, do Koutů nad Desnou, kde začíná naše trasa, od nás to máme nějakou hodinu a půl autem. Auto jsme zaparkovali na konci Koutů u mostu. Z tama jsme se po asfaltu vydali směr Dlouhé stráně-spodní nádrž, asfalt pokračuje až po rozcestník U Františkovy myslivny. Stoupání je mírné, takže pěkně pohodička. Poté jsme se napojili na zelenou, která vede až k rozcestníku Nad malým kotlem. Trasa vede krásným lesem, stoupání je prudší, ale při té kráse a tichu to člověku ani nevadí. U rozcestníku jsme si dali párek v rohlíku z Lidlu a už jsme upalovali na Vysokou Holi, pěkně po hřebeni nahoru. Než jsme seběhli po sjezdovce k Ovčárně, nepotkali jsme během celé trasy skoro živáčka. Od Ovčárny ke Švýcárně jsme se napojili na dálnici, Praděd jsme však vynechali, na ten roztátý a pošlapaný sníh jsem už neměla náladu. Od Švýcárny jsme to vzali po zelené ke Kamzíkovi a tam jsme už odbočili na červenou směr Červenohorské sedlo. Víceméně se už jednalo o seběh nebo rovinky, trochu krpál nás čekal ještě na Výrovku. Z Výrovky jsme se pak už dostali na Červenohorské sedlo k rozcestníku a z tama už po žluté pádili k autu do Kout. Po cestě jsem se stihla ještě rozplácnout jak dlouhá, tak široká, když jsem se už viděla sedící v autě s Tatrankou a zapomněla jsem nohu ve sněhu. :-)

 

Okruh se dá krásně prodloužit, ale i zkrátit nebo to otočit a vyrazit například ze Sedla do Kout nebo nechat závěrečný výstup z Kout do Sedla. Původní plán byl z Kout na Dlouhé Stráně-horní nádrž, ale to si dáme jindy. Pokud byste nechtěli absolvovat tak dlouhou trasu, uhněte za dolní nádrží po modré do lesa na Praděd. Ten pohádkový les si zamilujete, je to taková Bílá Opava, ale bez lidí. Z Kamzíku to pak můžete vzít po zelené rovnou dolů do Kout k autu (cca 20 km, 800m nahoru, 800m dolů).

 

Tak co, kdy vyrazíte? ... :-)

 

Trasa celkem dle mapy.cz: 33,1 km 

Povrch: 30% asfalt, 70% terén

Kde nechat auto: Kouty nad Desnou – bus, most

start

 

Převýšení dle mapy.cz: 1007m

 

převýšení corel

 

   

Trasa: https://mapy.cz/s/3rwD6


trasa

 

Trasa podle Garmin hodinek: 31,3km

Převýšení podle Garmin hodinek: 1053m

 

IMG-9702 IMG-9704 IMG-9703

 

----------------------------------------------------

Anička

https://www.instagram.com/anna_marie_cu/

FullSizeRender

 

  • Home
  • Design Shoptetak.cz